Zirconiu – un frate mai accesibil decât diamantul

Zirconiul este o alternativă semnificativ mai accesibilă la diamant
Facebook
LinkedIn

Despre diamant se spune, că este cel mai bun prieten al femeilor. Regele tuturor pietrelor prețioase se remarcă prin aspectul frumos, strălucirea orbitoare și rezistența excepțională față de deteriorarea mecanică și chimică. Diamantul este cel mai dur mineral din lume și o parte aproape de neînlocuit a celor mai frumoase și prețioase bijuterii. Cuvântul „aproape” sugerează că și această piatră prețioasă are alternativele sale. Zirconiul este adesea folosită ca un substitut mai practic și mai accesibil. Care sunt proprietățile sale și cum diferă de un diamant prețios? Merită să investești în bijuterii cu zirconiu?

Conținutul articolului

Mai multe despre zirconiu

Zirconiul natural este, de fapt, o piatră prețioasă foarte rară. Este considerat a fi cel mai vechi mineral de pe Pământ și apare în natură ca o componentă minusculă a rocilor magmatice, Dispersia, refracția și strălucirea sa foarte mare îl fac o alternativă strălucitoare la diamant. Deși este mai rar decât diamantul, nu este la fel de valoros. Deși are o claritate excelentă, este mai fragil și se zgârie mai ușor.

În plus față de zirconiul natural, așa-numitul zirconiu cubic este utilizat pe scară largă în bijuterii. În acest caz, este o alternativă sintetică, fabricată în laborator, la diamant. Producția sa în industria bijuteriilor a început abia în anii 1970 din secolul trecut. Datorită clarității sale excepționale și a durității mai mari în comparație cu zirconiul natural, acesta și-a găsit rapid o gamă largă de fani. Se distinge prin durabilitatea sa îndelungată și prețul scăzut. În prezent, este folosit ca unul dintre cei mai accesibili și de cea mai bună calitate înlocuitori ai diamantului.

Zirconul diferă de diamant în mai multe moduri

Zirconiu vs. diamant

În ciuda faptului că zirconiul și diamantul sunt, din punct de vedere vizual, ca niște gemeni identici. Ochiul profanului ar căuta diferențe între ele în mod inutil. În realitate, însă, aceste pietre prețioase diferă în multe feluri.

Reflecția luminii

Atât diamantul, cât și zirconiul sunt caracterizate de o strălucire ridicată. Cu toate acestea, atunci când se privesc pietrele prețioase la lumina naturală, se poate observa o diferență datorită valorilor diferite ale indicelui de refracție al luminii și a dispersiei. De exemplu, în timp ce cerceii de damă reflectă o lumină albă intensă, cerceii din zirconiu emit o lumină mai colorată – creând ceea ce se numește efectul curcubeu.

Sfatul nostru: Această diferență este mai vizibilă în cazul pietrelor prețioase mai mari. Pentru a-l minimiza, alegeți o bijuterie cu mai multe zirconii mai mici.

Culoarea pietrei prețioase

Când spunem diamant, cei mai mulți dintre noi se gândesc la o piatră perfectă și incoloră. De fapt, diamantele sunt disponibile într-o varietate de scări de culori, clasificate de la D la Z. În timp ce diamantele de pe scara D sunt clare, diamantele de pe partea opusă a spectrului (Z) prezintă o culoare galbenă strălucitoare. Diamantele incolore sunt cele mai rare pietre prețioase din lume și sunt rar întâlnite. În mod similar, zirconiul se găsește în natură într-o varietate de culori. Cu toate acestea, zirconiul incolor sintetic este cel mai frecvent utilizat în bijuterii.

Prețul

Eticheta de preț este, practic, cea mai ambiguă diferență dintre un diamant și un zirconiu. În timp ce un diamant este o comoară din adâncurile pământului, majoritatea zirconilor disponibili au fost fabricați în condiții de laborator pentru a fi utilizați în bijuterii. Prețul final al unui diamant, ca și prețul unui zirconiu, depinde de mulți factori. Cu toate acestea, valorile lor sunt incomparabile.

De interes: Un diamant rotund și incolor de 1 carat din clasa D este de aproximativ de 600 de ori mai scump decât un zirconiu de 1 carat.

Durata de viață și uzura

Diamantul se situează la 10 pe scara de duritate Mohs, ceea ce indică nu numai duritatea sa, ci și durabilitatea sa ridicată. Un diamant nu poate fi zgâriat decât de un alt diamant. În schimb, duritatea unui zirconiu se găsește la aproximativ un nivel de 8,5. Comparația sugerează că o bijuterie cu zirconiu se va uza mai repede, se va păta sau se va zgâria. Prin urmare, se recomandă utilizarea acestuia în locuri mai puțin accesibile. În timp ce un inel din zirconiu are o durată de viață mai scurtă, cerceii, colierul sau pandantivul din zirconiu vă vor rezista relativ mult timp.

Diamantele prețioase sunt eterne. Dacă sunteți în căutarea unei investiții pe viață sau a unei bijuterii care va fi o moștenire de familie, alegeți un diamant. Cu toate acestea, femeile practice apreciază adesea comoditatea unui zirconiu și, astfel, o bijuterie la o fracțiune din preț. Dacă introducerea este adevărată – un diamant este cel mai bun prieten al unei femei – totodată putem concluziona că un zirconiu este o mătușă binevoitoare sau o vecină înțeleaptă.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE

Acestea sunt bijuteriile acestui sezon de toamnă

Bijuterii de toamnă: Ce să porți în 2024

Sezonul toamnă/iarnă 2024 spune adio luxului discret, care este înlocuit de bijuterii îndrăznețe. În colecțiile de bijuterii de toamnă, perlele, pandantivele statement și cerceii huggies