- Cuvântul opal provine din cuvântul latin opalus.
- Boulder opal este unicul opal, care reușește să afișeze toate culorile curcubeului într-o singură piatră.
- În anul 1912,opalul a devenit piatra oficială a lunii octombrie.
Opalul, care nu are o structură cristalină definită, este o piatră prețioasă amorfă care are la bază siliciul și apa. Este vorba de un mineral, care trebuie să aducă speranța și iubirea. Aparține de unul dintre cele mai variabile și mai frumoase minerale caracterizat fiind de diversitatea culorilor.
Conținutul articolului
Opal: Fapte interesante
Există diferite teorii despre originea opalului. În timp ce unii îl asociază cu vulcanii, galaxia sau puterea, alții iar cu ghinionul, speranța și iubirea. Deși părerile despre opal pot varia, într-un lucru se întâlnesc. Este vorba de un mineral scump imprevizibil și fascinant.
Istoria și dezvoltarea opalului
Primele mențiuni despre opal provin din perioada anilor 4000 înainte de Hristos. Nimeni, însă, nu este sigur, dacă a fost vorba de același opal, pe care îl admirăm în prezent. Există chiar îndoieli cu privire la faptul, dacă numele opal este derivat din cuvântul latin „opalus“. Din trecut știm, însă, că opalul este asociat cu povestea fictivă a Annei of Geierstein de Sir Walter Scott, in care această piatră aducea ghinion și nefericire.
Originea și tipurile de opal
Australia este unul dintre cei mai mari exportatori și producători de bijuterii din opal, cu mai mult de 95 % dintre ale provenind de la antipozi. Poate fi extras, însă, și în Etiopia, Brazilia, Mexic sau Madagascar, Turcia, Peru, Honduras, Statele unite și Europa Centrală. Da, și în Slovacia. Poate fi vorba de două tipuri de opal:
- opal simplu,
- opal prețios.
De interes: Opalul prețios are o culoare strălucitoare și arată un joc de culori – opalescența.
Culorile opalului și prețul opalului
La opalul prețios vă puteți întâlni cu două culori de bază. Este vorba de culoarea de fundal și jocul de culori. Culoarea de fundal este cauzată de impuritățile din siliciu. La opal este interesant faptul, că fiecare tip are propria sa combinație de culori. Puteți întâlni diferite tipuri:
- lăptos,
- alb,
- negru,
- lemnos,
- focos,
- hialit și sticlos,
- dendritic,
- arlechin.
În comparație cu rubinele și smaraldele, opalul nu este doar cel mai căutat dar tototdată și cel mai scump și cel mai prețios. În general, este vorba de pietre scumpe și extrem de apreciate. interesant este faptul că, cel mai rar este considerat opalul negru.
Proprietățile și efectele opalului
În trecut se credea, că opalul are capabilitate de a vindeca vederea, infecțiile și febra, reglează insulina, curăță sângele. De asemenea crește încrederea în sine și stima de sine. Se spune că, ajută la stimularea originalității și a creativității. Este o piatră karmică, așadar încurajează strălucirea emoțiilor pozitive și învață, că ceea ce oferiți, se va întoarce înapoi. Opalul este totodată reprezentantul neutralității și a armoniei și este o piatră protectoare. Este unit și cu iubirea, pasiunea și dorința. Purtarea opalului cică aduce loialitatea, fidelitatea, speranța, inocența, încrederea și puritatea. Opalul este o piatră prețioasă asociată cu zodia balanței și a scorpionului, cărora le aduce putere.
Bijuterii de damă din opal
Opalul prețios este folosit mai ales în bijuterii. Foarte îndrăgite sunt bijuteriile de damă, ca de exemplu cerceii din opal, colierele sau inelele și brățările din opal. Deoarece este vorba de pietre foarte fragile, este necesar a fi depozitate separat.
De interes: Opalul este simbolul aniversării a 14 de ani de căsnicie.
Opalul: Fapte despre piatra prețioasă
Despre opal este cunoscut și faptul că:
- se spune că, cuvântul opal provine din cuvântul latin opalus,
- poate fi prețios sau simplu,
- apare în mai multe versiuni de culoare,
- este clasificat ca mineral,
Și apropo, ați știut că opalul natural poate crăpa? Mai ales atunci, când este expus unei temperaturi ridicate sau la schimbări bruște de temperatură.