Diamantul albastru: povestea misterioasă a celei mai faimoase pietre prețioase din lume

Diamantul albastru - Diamantul speranței
Facebook
LinkedIn

Născut cu milioane de ani în urmă în minele din India pentru a împodobi broșele celor mai faimoși regi francezi din secolul al XVII-lea, acesta strălucește admirabil și astăzi în Galeria Harry Winston din Washington. Povestea misterioasă și legendară a celebrului Hope Diamond confirmă faptul că diamantele sunt eterne, iar strălucirea lor fascinează pe bună dreptate omenirea de secole. Vă prezentăm astăzi una dintre cele mai faimoase pietre prețioase din toate timpurile, diamantul albastru, cunoscut și sub denumirea de French Blue sau Hope Diamond.

Conținutul articolului

Ce este diamantul albastru?

Celebrul Hope Diamond este un diamant natural care uimește prin culoarea, frumusețea, dimensiunea și prețul său. A fost extras în secolul al XVII-lea din mina Kollur din India, din care provin multe dintre bijuteriile coroanei.

În prezent, diamantul albastru are 45,52 carate, adică 9,104 g. Este comparabil ca mărime cu o nucă sau cu un ou de porumbel. Cu toate acestea, a suferit mai multe modificări în istoria sa. Inițial a fost estimat a fi extras la o valoare uriașă de 115 carate (23 g).

Diamantul albastru nu este doar un nume figurativ. Piatra prețioasă are o culoare albastră cu adevărat unică, pe care o datorează urmelor sale de bor. Sub lumină ultravioletă, emite o fosforescență roșie. Este considerat unul dintre cele mai frumoase diamante din lume.

În prezent, Hope Diamond este montat în aur într-un pandantiv Toison d’or. Se estimează că valorează între 200 și 350 de milioane de dolari. Interesant este faptul că o bijuterie atât de scumpă a fost donată Muzeului Național de Istorie Naturală de către Regele Diamantelor, Harry Winston, care a trimis-o prin poștă instituției într-un plic simplu de 2,44 dolari.

Povestea diamantului albastru

Povestea diamantelor a început în 1666, când o comoară albastră brută de 115 carate a ajuns în mâinile negustorului francez Jean-Baptiste Tavernier.

Din India direct la curtea regală franceză

Au trecut doi ani până când Tavernier a reușit să se apropie de curtea regală franceză și a vândut diamantul chiar lui Ludovic al XIV-lea în 1668. Capriciosul rege a comandat tăierea și montarea pietrei de un albastru orbitor într-o broșă de aur, pe care o purta la cravată. Diamantul albastru al coroanei franceze era de 69 de carate când a fost terminat. Istoria ne spune că a fost preferat și de alți membri ai familiei regale. Atât Ludovic al XVI-lea, cât și soția sa, Maria Antoaneta, l-au purtat cu mare popularitate.

Secretul diamantului albastru

Următorii 20 de ani ai poveștii diamantelor albastre au rămas învăluiți în misterul lumii. În timpul Marii Revoluții Franceze, prețioasa bijuterie a fost pierdută împreună cu alte comori regale, iar timp de două decenii pământul a înghițit-o la propriu. Îi putem reface povestea abia din 1812, când a reapărut în mod misterios în posesia regelui George al IV-lea al Angliei. Se spune că soția regelui, Caroline de Brunswick, a fost responsabilă pentru introducerea sa ilegală în Anglia. Între timp, însă, din motive necunoscute, și-a schimbat forma și dimensiunea, iar din piatra prețioasă originală au rămas doar cele 45,52 carate actuale.

Diamantul albastru în mâinile bijutierilor și colecționarilor

Câțiva ani mai târziu, diamantul albastru a fost cumpărat de la moșia regală de către bancherul britanic și colecționarul de diamante Henry Philip Hope, al cărui nume îl poartă și astăzi (de unde și numele de ” Hope Diamond”). Bijuteria a schimbat apoi de mai multe ori proprietarul, pentru ca la începutul secolului XX să apară în mâinile celebrei familii de bijutieri Cartier. Abia în 1949 a fost cumpărat de Harry Winston, care 9 ani mai târziu a donat diamantul albastru rar la Muzeul Național American de Istorie Naturală. Acolo, bijuteria unică este expusă și astăzi într-o galerie care poartă numele generosului donator.

Blestemul diamantului sau o strategie inteligentă de marketing?

Legenda spune că prețiosul diamant albastru este blestemat și oricine îl atinge va avea o soartă grea. Mulți dintre foștii săi proprietari au murit în circumstanțe crude, executați, uciși, întemnițați sau uciși în mod tragic de un membru al familiei lor apropiate. Cu toate acestea, astfel de destine nu erau neobișnuite în trecut. Așadar, a existat un blestem misterios în spatele nenorocirii proprietarilor diamantului albastru?

Istoricii sunt acum înclinați să creadă că legenda blestemului a fost o strategie publicitară inteligentă a lui Pierre Cartier. Legenda mistică a contribuit la trezirea interesului său pentru diamantul albastru, ridicându-l la statutul de unul dintre cele mai rare artefacte de bijuterie din lume și vânzându-l la un preț mult mai mare.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE

Acestea sunt bijuteriile acestui sezon de toamnă

Bijuterii de toamnă: Ce să porți în 2024

Sezonul toamnă/iarnă 2024 spune adio luxului discret, care este înlocuit de bijuterii îndrăznețe. În colecțiile de bijuterii de toamnă, perlele, pandantivele statement și cerceii huggies