Smaraldul – pietră prețioasă de culoare verde cu finisare proprie

Smaraldul - o piatră prețioasă rar cu o culoare tipică
Facebook
LinkedIn

Conținutul articolului

Smaraldul, împreună cu diamantele, rubinul și safirul, fac parte din grupa așa-numitelor patru pietre prețioase. În timp ce în prezent cele mai mari zăcăminte se află în Columbia, Brazilia și Zambia, în trecut a fost exploatat pe scară largă în Egipt, unde se află și unul dintre cele mai vechi și cunoscute mine de smarald. Așadar nu este de mirare că și legendara regină Cleopatra s-a îndrăgostit de smaralde. Poate că au atras-o prin deosebita lor culoare verde, care este caracteristică pentru ele.

De interes: Numele acestuia provine din cuvântul grecesc antic „smaragdos“ și franțuzescul „esmeraude“, ce în traducere înseamnă „piatră prețioasă verde“.

Smaraldul – caracteristica de bază

Smaraldul face parte din grupa beriliului. Cel mai mare semn distinctiv este culoarea verde, care poate să aibă nuanțe diferite. Acestea diferă în funcție de conținutul cromului și a vanadiului din structura sa. În ceea ce privește duritatea, este mai dur decât cuarțul. Pe de altă parte, este foarte fragil și tocmai de aceea necesită o manipulare delicată și atentă. Și din acest motiv nu este potrivit pentru a fi purtat zilnic ca și bijuterie.

Pentru smaralde sunt caracteristice micile incluziuni – mici fracturi. Și din cauza lor sunt smaraldele atât de fragile. Așa își exprimă însă autenticitatea și se deosebesc de imitațiile sintetice. Prin urmare, ele nu își diminuează în niciun caz valoarea.

Ați știut că, pentru creșterea rezistenței, smaraldele se tratează cu ulei sau cu rășină? Fluidele menționate completează într-un mod perfect micile incluziuni iar piatra prețioasă devine mai durabilă.

Culoarea verde a smaraldului poate avea nuanțe diferite

Smaraldul și prelucrarea lui

Ținând cont de fragilitatea lui, smaraldul reprezintă într-o oarecare măsură o provocare semnificativă pentru bijutieri, care îndrăznesc să-l prelucreze. Interesant este faptul că, pentru tăierea lui a fost inventată o tăietură specială. Este denumit ca emerald, ceea ce înseamnă în engleză tocmai smarald.

Țineți minte: Tăierea emeraldului constă în frezarea smaraldului în formă de dreptunghi sau pătrat. Ulterior colțurile se finisează, din două motive. Pe lângă faptul că o astfel de „teșire“ adaugă smaraldului la frumusețe, îl mai protejează împotriva stresului mecanic și a unei eventuale deteriorări. După cum am menționat deja, este extrem de fragil și delicat.

Cele mai mari zăcăminte de smaralde

Când vine vorba de cele mai mari zăcăminte de smaralde din întreaga lume, pe primul loc este categoric Columbia. Această țară face parte printre cei mai mari producători. Apoi urmează Brazilia și Zambia. Bineînțeles, smaraldele apar și în alte colțuri ale lumii – precum în America de nord și Europa, așa și în Asia și Australia.

Culoarea smaraldelor

Culoarea și incluziunile sunt ceea ce face din smaralde pietre prețioase unicate. Frumos este la ele și faptul că pot avea diferite nuanțe. Distingem de exemplu:

  • smaralde columbiene – culoare verde intens
  • smaralde braziliene – culoare verde gălbui
  • smaraldul zambian– verde cu nuanțe de albastru
Smaraldul se folosește adesea în bijuterii

Bijuterii cu smarald

Deși pe piață există o mulțime de bijuterii, cele cu smarald sunt unice din mai multe puncte de vedere. Unul dintre ele este și faptul că, obișnuiesc să fie dăruite cu ocazia aniversării a 20 sau 30 de ani de la căsătorie. Cele mai îndrăgite, în acest caz, sunt cerceii cu smarald, dar nu stau deoparte nici brățările cu smarald sau colierele.

Sfatul nostru: În cazul în care se întâmplă să nu vă permiteți smaraldul, resp. bijuteriile cu smaralde sau că sunteți în căutare la prețuri mai accesibile, dar totuși doriți un accesoriu frumos și potrivit la unii cercei cu smarald, eventual la brățara cu smarald sau colierul avut, recomandăm să căutați mărgelele verzi.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE

Scroll to Top