- Simbolismul bijuteriilor a atins apogeul în epoca victoriană. Multe simboluri din această perioadă au supraviețuit până în zilele noastre.
- Bijuteriile au adesea o semnificație religioasă și spirituală.
- Extrem de îndrăgite sunt simbolurile care provin din culturile orientale. De asemenea, acestea și-au găsit locul în cutiile de bijuterii ale celebrităților mondiale.
Atunci când alegi o bijuterie, probabil că te concentrezi pe modul în care se potrivește cu ținuta ta și pe ceea ce spune despre stilul tău. Unele piese pot avea, de asemenea, o valoare sentimentală personală pentru Dvs. sau le puteți vedea ca pe niște talismane norocoase sau de protecție. Cu toate acestea, majoritatea bijuteriilor poartă, de asemenea, o semnificație proprie. Simbolurile au fost folosite în bijuterii din timpuri imemoriale și pot varia de la o țară la alta sau de la o cultură la alta. Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine piesele din propria cutie de bijuterii, vă prezentăm cele mai des folosite simbolistici ale bijuteriilor.
Conținutul articolului
Simbolismul victorian al bijuteriilor
Epoca victoriană a fost o perioadă de mari schimbări în Anglia. Oferirea bijuteriilor de damă pentru a sărbători un eveniment din viață a devenit o tradiție nouă și foarte populară, iar bijuteriile au început să fie folosite și ca mijloc de comunicare discret. Acestea purtau mesaje ascunse, multe dintre ele fiind încă folosite în bijuteriile contemporane. Vă prezentăm o trecere în revistă a celor mai populare:
- Inimă – iubire veșnică
- Trandafiri – romantism, mister, pasiune
- Ancoră – speranță, stabilitate
- Crin – puritate, inocență
- Șarpe – dragoste eternă
- Păianjen – atrage norocul
- Cheie – cunoștințe, oportunități
Simboluri religioase
Bijuteriile sunt, de asemenea, o expresie a apartenenței la un anumit grup, cultură sau religie. Foarte adesea, acestea poartă semnificații religioase pentru a exprima credința purtătorului. Cele mai comune simboluri religioase includ:
- Crucea – simbol al credinței creștine
- Porumbelul în formă de cruce – protecție prin Duhul Sfânt
- Steaua lui David – simbol al culturii evreiești, protecția lui Dumnezeu
- Semiluna – simbolul musulman al lui Allah
- Hamsa (mână) – simbol hindus și budist de protecție
Simboluri din alte culturi
Multe dintre popularele simboluri ale bijuteriilor își au originile în culturile orientale și africane, care se caracterizează printr-o spiritualitate puternică și un accent pe armonia omului cu natura. Printre cele mai utilizate pe scară largă se numără:
- Floare de lotus – frumusețe, puritate, renaștere
- Ochiul rău – noroc, protecție împotriva răului
- Crucea Anch – cheia vieții, amuletă pentru protecție, talisman pentru noroc
- Óm – spiritualitate și meditație, încetinirea, calmarea minții
- Ochiul lui Horus – vindecare, sănătate, protecție împotriva bolilor
- Ochiul Providenței (ochiul atotvăzător) – credința în Dumnezeu ca ființă supremă, indiferent de credință
De interes: Simbolurile din culturile orientale și africane sunt extrem de populare în rândul celebrităților și al membrilor familiei regale. De exemplu, ducesa Meghan Markle este adesea văzută purtând o brățară elegantă de aur cu un ochi rău sau un pandantiv de topaz albastru pe un colier. Crucea de ancoră, pe de altă parte, este unul dintre simbolurile preferate ale lui Beyoncé, Katy Perry sau Rihanna.
Simbolismul general al bijuteriilor
Multe dintre simbolurile folosite în bijuterii transcend culturile și credințele și au semnificații universal acceptate. Simbolismul pozitiv este, bineînțeles, preferat, deoarece este menit să aducă valorile dorite în viața purtătorului sau să fie o expresie a orientării valorice a acestuia.
Simboluri ale iubirii
Dăruirea de bijuterii ca expresie a iubirii în toate formele sale este adânc înrădăcinată în istoria noastră. Tipicele simboluri ale iubirii includ:
- Inima – dragostea în toate formele ei
- Trandafiri – dragoste pasională
- Opt înclinat – dragoste eternă
Simbolurile puterii
Bijuteriile au fost întotdeauna folosite pentru a prezenta puterea și statutul. Bijuteriile din metale prețioase sunt în sine o expresie a bogăției sau a statutului. În unele culturi, bijuteriile puteau fi purtate doar de către membrii bogați ai familiei regale, pentru a prezenta lumii un mesaj de putere. Simbolurile populare ale puterii în materie de bijuterii includ:
- Coroana – un simbol al rangului și al statutului înalt
- Sceptru – putere și autoritate
- Leu – putere și curaj
- Dragon – putere, tărie și înțelepciune
Alte simboluri îndrăgite folosite în bijuterii
- Arc sau săgeată – dragoste, putere și curaj de a înainta, de a merge undeva
- Porumbelul – pace, fidelitate
- Potcoavă – noroc
- Fluturele – frumusețe, eleganță, bucurie, viață lungă
- Copacul vieții – familie, interconectare, putere, energie, fericire
- Cerc – bogăție materială și spirituală, perfecțiune
- Trifoi cu patru foi – noroc
- Înger, aripă de înger – protecție
- Stea – motivație, călătorie