Vă învățăm cum să deosebiți argintul de bijuterii

Vă arătăm, cum să deosebiți argintu de bijuterii
Facebook
LinkedIn

Un proverb înțelept propovăduiește să alegi bijuteria, stofa și femeia la lumina zilei. Fie că ați cumpărat deja o bijuterie, fie că ați primit-o sau ați moștenit-o, este bine să știți ce purtați pe corp.Deși bijuteriile pot fi de asemenea de înaltă calitate și frumoase, metalul prețios are o altă valoare. Pentru un ochi neexperimentat, este aproape imposibil să distingă bijuteriile de cele din argint. Cu toate acestea, există câteva trucuri utile pentru a vă ajuta să descoperiți dacă piatra prețioasă are o compoziție nobilă. Vă învățăm, cum să deosebiți argintul de bijuterii.

Conținutul articolului

Pe scurt despre argint

Argintul este un metal nobil de culoare albă și cu o strălucire frumoasă. Printre cele mai mari avantaje ale sale se numără faptul că rezistă la coroziune și oxidare. Are o durată de viață lungă și poate fi curățat foarte ușor, chiar și după mulți ani, pentru a-i reda strălucirea pierdută. Pe lângă bijuterii, este utilizat pe scară largă și în industria electronică și fotografică. Argintul pur (99,9%) este foarte moale, nu este foarte rezistent și se zgârie și se rupe ușor. Din acest motiv, pentru bijuterii se folosește așa-numitul argint pentru monede sau argint 925, care are o puritate de aproximativ 90 %. Procentajele rămase sunt alcătuite dintr-un alt metal, cel mai adesea cupru sau zinc. Argintul tratat în acest fel este mai flexibil și mai rezistent. Își datorează popularitatea nu numai calității și aspectului său, ci și prețului său accesibil.

Bijuteriile – imitație a bijuteriilor scumpe?

Bijuteriile au fost într-adevăr create inițial pentru a imita bijuteriile scumpe și prețioase. În prezent, și acest segment a avansat considerabil și, deși nu folosesc metale prețioase, produsele de calitate se remarcă prin originalitate și valoare artistică. În ceea ce privește materialele, aici se folosește tot ce vă puteți imagina. Pe lângă sticlă și metal, este vorba în principal de piele, piele artificială, lemn, lut și țesături.

Bijuteriile calitative sunt cel mai adesea alcătuite dintr-un amestec de metale și imitații de pietre prețioase din sticlă. În timp ce aurul este înlocuit de obicei cu tombac, aluminiul, staniul, plumbul, fierul și nichelul sunt folosite în diferite proporții și amestecuri pentru a imita argintul. Piesele produse nu se pot distinge de argintul adevărat.

Cum să deosebim argintul de bijuterii

La prima vedere, doar un ochi antrenat poate face diferența între argintul autentic și bijuteriile. Cu toate acestea, există câteva modalități simple de a vă da seama dacă bijuteriile dvs. sunt cu adevărat de origine nobilă.

Argintul veritabil poate fi recunoscut prin marcaj.

Marcaj

Cea mai simplă caracteristică de identificare a unui metal prețios este marcajul. Dacă bijuteria Dvs. este din argint veritabil, ar trebui să fie gravată cu un număr care să indice puritatea acesteia. Bijuteriile din argint  sunt cel mai adesea marcate cu 925, ceea ce indică faptul că, dintr-o mie de unități, până la 925 este argint pur. Restul de 75 de unități sunt alcătuite dintr-un alt metal care sporește calitatea materialului. Argintul pur, care este rar întâlnit în comerțul cu bijuterii, ar avea o marcă de 999. De asemenea, este posibil să întâlniți marcajul 830 sau 800.

Dacă dețineți o bijuterie mai veche, lipsa marcajului nu înseamnă neapărat că este o bijuterie. Marcarea a început abia în anii 1970, când a fost semnată la Viena Convenția privind controlul și marcarea produselor din metale prețioase.

Testul cu magnetul

Un test cu magnet oferă o modalitate foarte simplă de a deosebi argintul de bijuterii. Aceasta se bazează pe faptul că argintul nu este magnetic și, prin urmare, un magnet nu ar trebui să fie atras de lanțul sau inelul de argint. Dacă bijuteriile tale se apropie de un magnet, este garantat că nu sunt din argint. Cu toate acestea, acest test funcționează doar unilateral. Dacă un magnet nu atrage bijuteriile, nu înseamnă automat că acestea sunt din argint. Există și alte metale care nu sunt magnetice.

Test cu căldura

Argintul are cea mai bună conductivitate termică dintre toate metalele cunoscute. Bijuteriile din argint se încălzesc și se răcesc mult mai repede decât bijuteriile. Dacă îl încălziți în palme, acesta va prelua foarte repede temperatura corpului Dvs. De asemenea, dacă îl scufundați în apă fierbinte, se va încălzi la temperatura sa în câteva secunde. Testul cubului de gheață este, de asemenea, foarte des utilizat. Dacă puneți gheață pe un inel solid, pe un lanț suprapus sau pe o brățară de argint, aceasta se va topi foarte repede.

Test cu creta

Efectuați acest test cu mare atenție, într-o zonă mai puțin vizibilă a bijuteriei, cum ar fi interiorul inelului. Aplicați creta clasică pe o zonă mică și lăsați-o să acționeze pentru o perioadă de timp. Argintul pur va reacționa cu creta și se va întuneca.

Atenție! Reacția poate lăsa o decolorare pe bijuteria voastră!

Test cu sunet

Argintul se poate și asculta. Acest test va necesita cooperarea unei bijuterii despre care sunteți absolut sigur că este din argint. Dacă ciocniți această bijuterie de o altă bijuterie din argint, ar trebui să auziți un sunet frumos de clinchet. Dacă sunetul este mai degrabă „plictisitor”, una dintre bijuterii este o bijuterie.

Valoarea bijuteriilor nu este determinată de material

Există câteva moduri, cum să deosebim argintul de bijuterii. Le-am selectat pe cele mai simple pentru voi, pe care le puteți face cu ușurință acasă cu unelte obișnuite. Oricum, nu uitați că valoarea unei bijuterii dăruite nu este determinată de proporția de metal prețios, ci de emoția cu care a fost dăruită.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE

Scroll to Top