- Ștanțarea este folosită pentru dovedirea autenticității bijuteriilor - confirmă originea și unicitatea lor.
- În principiu se diferențiază trei tipuri de ștanțare - de stat, a purității și de identificare.
- Ștanțarea argintului ca 925 dezvăluie procentul de argint pur în respectiva bijuterie.
Conținutul articolului
Cert este, că marea majoritate a oamenilor atunci când achiziționează bijuterii, se ghidează mai ales după partea vizuală. Pe lângă acest fapt, adesea se trec cu vederea semnele distinctive de ștanțare. Sțiți, ce înseamnă asta? De exemplu pe un astfel de argint de obicei apare simbolul 925. În următoarele rânduri ne vom axa, înainte de toate, asupra a cea ce înseamnă ștanțarea argintului.
Ștanțarea bijuteriilor
O informație importantă este, că ștanța exprimă nu doar autenticitatea bijuteriilor, dar totodată și originea și puritatea. Pe baza acestui fapt se diferențiază 3 tipuri de mărci se ștanțare:
- ștanțarea de stat
- ștanțarea autenticității
- ștanțarea de identificare
Atenție! Nu este obligatoriu să apară pe bijuteria voastră automat toate 3 ștanțele. Depinde și de ce condiții are respectiva țară, în care se vinde bijuteria, cu țara importatoare.

Ștanțarea de stat
Sub denumirea de ștanță de stat înțelegem de o marcare mică pe bijuterie, care confirmă autenticitatea lui. Este vorba de un simbol pictural, a cărui aspect variază în funcție de fiecare țară. Nu este obligatoriu ca fiecare bijuterie să conțină ștanța de stat. Necesitatea ștanțării statului depinde nu doar de acordurile menționate mai sus, dar și de greutatea metalului prețios pe care îl conține bijuteria respectivă. Și în acest caz, condițiile pot varia pentru fiecare țară în parte.
Ștanțarea autenticității
În ceea ce privește ștanțarea autenticității, resp. marca de autentic, de obicei este vorba de trei cifre, care indică puritatea metalului. Pentru o mai bună înțelegere, menționăm exemplul pe aur (ștanțarea argintului o vom dezbate puțin mai jos).
Exemplu: La marcarea bijuteriilor de aur, foarte des vă puteți întâlni cu numărul 585, resp. marcarea completă 585/100. Ce înseamnă asta?Acest număr indică 58,5 % aur în aliajul respectivei bijuterii. Un astfel de aur mai este denumit și de 14 karate.
Ștanțarea de identificare
Când este vorba de identificare, aceasta poate să aibă două forme:
- ștanțare de producție
- ștanțarea responsabilității
În acest caz ar trebui să știți, că fiecare bijutier, comerciant sau firmă, pur și simplu o entitate angajată în producția, importul sau vânzarea de bijuterii, ar trebui să fie înregistrat la biroul de care aparține. Pe baza acestora, ar trebui să i se aloce marca de producție sau de identificare – în funcție dacă acele bijuterii pe care le vinde, doar le importă (ștanța de responsabilitate) sau le și produce (ștanța de producție).
Ce înseamnă ștanțarea argintului 925?
În cazul în care ați sărit peste cuvintele menționate mai sus, ar trebui să vă fie mai mult sau mai puțin destul de clar, ce se ascunde în spatele expresiei ștanțarea argintului 925. Da, cifra 925 exprimă 92,5 % de argint pur în respectiva bijuterie. Dar ce reprezintă diferența de 7,5 %? De obicei este vorba de cupru, care conferă suprafeței bijuteriei durabilitate și rezistență. Argintul în sine este un metal moale și ușor de folosit.
De interes: Argintul pentru bijuterii cu 92,5 % conținut de argint pur mai este denumit și argint sterling.
Acum că știți ce se ascunde sub denumirea ștanțarea argintului 925, nu vă rămâne nimic altceva, decât să vă alegeți o nouă bijuterie din argint. Cu toate acestea, vă recomandăm să citiți despre cum să curățați argintul. Deși la bijuteriile de argint se adaugă aditivi pentru o mai mare durabilitate, prin purtarea zilnică, mai devreme sau mai târziu oricum se vor toci. De îndată ce se va întâmpla acest lucru, cu siguranțp veți aprecia sfaturile noastre despre curățarea bijuteriilor.