De cultură și naturale: Ce determină prețul perlelor?

Știți ce determină prețul perlelor?
Facebook
LinkedIn

Regine printre pietrele prețioase. În domeniul bijuteriilor, perlele sunt sinonime cu eleganța, rafinamentul și frumusețea perfectă și atemporală. Sunt printre cele mai populare și mai căutate pietre prețioase din toate timpurile. Cu toate acestea, etichetele de preț ale colierelor de perle și ale altor pietre prețioase elegante variază adesea foarte mult. Acestea variază de la zeci și sute la mii sau chiar milioane de euro pentru cele mai exclusiviste piese. Vorbim în continuare de perle autentice. Așadar, ce determină prețul perlelor și care este valoarea perlei dumneavoastră?

Conținutul articolului

Cum se naște o perlă: Naturală vs. de cultură

În ciuda diferențelor de preț, atât perlele naturale, cât și cele de cultură sunt adevărate pietre prețioase. Ele sunt produsul stridiilor și al midiilor de perle, atât în apă dulce, cât și în apă sărată.

Procesul de naștere a perlei este exact același atât pentru perlele de cultură, cât și pentru cele naturale. Singura diferență constă în stimulii externi. Perlele naturale iau naștere atunci când între cochilie și manta pătrunde un corp străin (un parazit micro-organic sau un fir de nisip). Acesta irită mantaua care începe să secrete sidef prin celulele epiteliale, pentru a se proteja de o posibilă iritație.. În schimb, perlele de cultură se formează cu ajutorul intervenției umane. Cultivatorii introduc în mod intenționat substanțe iritante, cel mai adesea țesut de la o altă moluscă, în molusca perlată pentru a stimula creșterea naturală a perlei.

Perlele naturale sunt extrem de rare și unice în prezent. Majoritatea bijuteriilor cu perle sunt acum realizate numai din perle de cultură. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care perlele naturale sunt potențial mult mai scumpe decât cele de cultură. Cu toate acestea, și o serie de alți factori influențează prețul perlelor.

Factorii care determină prețul perlelor

Prețul final al perlelor este influențat cel mai mult de calitatea acestora. În prezent, există un sistem stabilit de evaluare în funcție de 7 factori stabiliți de Institutul Gemologic din America (GIA). Acești factori reflectă în cele din urmă nu numai prețul unei perle, ci și frumusețea acesteia.

Dimensiunea perlei

Perlele mai mari sunt, în general, mai scumpe, deoarece durează mai mult timp pentru a fi create. Dimensiunea unei perle se măsoară în milimetri, fiecare milimetru în plus adăugându-se la valoarea perlei.

Grosimea sidefului

Perla este alcătuită din straturi individuale de sidef. Cu cât aceste straturi sunt mai groase, cu atât perla este mai rezistentă, de mai bună calitate și, prin urmare, mai valoroasă.

Strălucirea perlelor

Perlele de calitate superioară și mai scumpe au un luciu ascuțit și strălucitor. Perlele mai ieftine au tendința de a fi mai mate. Strălucirea este adesea factorul cel mai preferat în stabilirea prețului perlelor, deoarece determină frumusețea bijuteriilor din perle.

Forma perlei

Perlele pot avea diferite forme care se apropie de simetria rotundă. Cele mai prețioase sunt acele pietre prețioase perfect rotunde. Dar mulți bijutieri și colecționari apreciază mai mult perlele de formă neregulată, așa-numitele perle baroce, pentru unicitatea lor.

Calitatea suprafeței perlei

Calitatea suprafeței indică prezența unor imperfecțiuni pe suprafața perlei, cum ar fi pete sau imperfecțiuni. Cele mai rare și mai scumpe perle sunt cele cu o suprafață perfectă.

Compatibilitatea perlelor

Compatibilitate este un factor care determină prețul bijuteriilor de perle în sine. Acesta indică cât de bine se potrivesc perlele din punct de vedere al formei, mărimii, strălucirii, culorii sau calității suprafeței. Cu cât este mai mare potrivirea pietrelor prețioase individuale, cu atât mai scump este colierul de damă sau altă bijuterie.

Care sunt prețurile diferitelor tipuri de perle?

Diferite tipuri de perle și prețurile lor

Un alt factor care contribuie semnificativ la prețul bijuteriilor este tipul de perle. Se face distincția între perlele de apă dulce și cele de apă sărată.

Prețurile perlelor de apă dulce

Perlele de apă dulce sunt, în general, mai accesibile. Motivul este simplu: în timp ce moluștele de perle marine vor crește doar una sau cel mult două perle, moluștele de apă dulce pot crește până la 50 de perle într-un singur ciclu de creștere. Prețul mediu al unei perle de apă dulce variază între 30 și 50 de euro.

Prețurile perlelor de mare

În funcție de locul în care sunt cultivate perlele de mare, se face o distincție:

  • Perle marine Akoya
  • Perle Tahitiene
  • Perle din Marea Sudului

Perlele Tahitiene sunt considerate a fi cele mai exotice, remarcându-se prin culorile lor închise. Sunt cunoscute și sub numele de perle negre, iar prețurile lor variază în medie între 250 și 650 de euro.

Perlele Akoya sunt perle clasice de mare albă. Acestea sunt cultivate în Japonia și China, iar prețurile lor variază între 100 și 300 de euro în medie.

Perlele din Marea Sudului sunt cultivate în apele din Australia, Indonezia și Filipine. În comparație cu perlele Akoya, acestea sunt mai rare, în principal din cauza dimensiunii lor. Prețurile perlelor în acest caz variază între 200 și 450 de euro.

Interesant: cea mai scumpă perlă din lume a fost descoperită de un pescar filipinez în mările din Palawan. Măsura 66 cm și valorează în prezent 100 de milioane de dolari.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE