Ametistul – piatră purpurie, care are o semnificație profundă

Faceți cunoștință cu ametistul - o piatră prețioasă cu o culoare inconfundabilă
Facebook
LinkedIn

Conținutul articolului

Ametistul este o piatră prețioasă, care are o extrem de profundă semnificație în ceea ce privește efectele sale psihologice. Se evidențiază prin nuanțele frumoase de violet, care fac din el o piatră prețioasă potrivită pentru bijuterii și accesorii de modă. Deoarece face parte din grupa de minerale a cuarțului, se caracterizează prin duratitate relativ de decentă. Conform scării Mohs, i se atribuie duritatea 7.

Piatra de ametist

Din punct de vedere istoric, despre ametist circulă multe legende. Se poate spune, că majoritatea dintre ele (poate chiar toate) au un numitor comun – vinul. La urma urmei, denumirea în sine de ametist provine din cuvântul grecesc „amethystos“. Acest termen poate fi tradus de exemplu ca și „contra beției“, resp. „treaz“. În trecut, însă, se credea că ametistul întărește puterea minții. Chiar se produceau din el și pahare de vin. Și pentru ca să nu fie suficient, se folosea și la tratamentul intoxicației cu alcool.

Culoarea violetă a ametistului

Nuanțe violete

Ametistul este perceput de public mai ales ca o piatră violet. Pentru nuanțele sau violete sunt responsabile urmele de aluminiu și fier în compoziția sa. Interesant este faptul că această culoare are efecte și asupra prețului său. De regulă, cele mai valoros ametist este cel de culoarea unui violet intens – fără incluziuni.

Alte nuanțe

Cea mai apropiată rudă a ametistului este considerat ametrinul. Este vorba de o piatră, pentru care sunt caracteristice nuanțe de violet și galben. În plus, există și ametist de culoarea smarald, așadar verde. Acestea însă, provin ca și creația factorului uman – mai concret prin încălzire. Prețul lui este categoric mai mic decât la varietățile de violet.

În orice caz, prin tratament termic se pot trata și amatrinele menționate mai sus. Nuanțele lor de violet și galben se modifică atunci când sunt expuse la căldură. Unor astfel de pietre modificate li se mai spune citrine aurii.

Ați știut că, ametistul nu suportă lumina directă a soarelui? Prin impactul soarelui se decolorează și își pierde efectele, care i se atribuie. Pentru a le recupera, ar trebui  „să se încarce“ sub jetul apei.

Ametistul are mai multe efecte interesante

Ametistul – semnificația și efectele sale

După cum am menționat în rândurile anterioare, ametistul are o semnificație cu adevărat profundă. Printre cele mai importante și totodată cele mai cunoscute efecte sunt funcțiile protectoare în multe sensuri. Nu ne referim doar la protecția menționată mai sus împotriva alcoolului, dar de exemplu și împotriva farmecelor.

În plus se zice, că ametistul îndepărtează stresul și energia rea. Totodată ar trebui să întărească liniștea, pacea, răbdarea și echilibrul. Și asemenea precum un rubin, și ametistul area de-a face cu iubirea. Se spune, că în ea transformă suferința.

De interes: Cel mai faimos ametist este piatra, care are lungimea de până la 3 m. Cu lățimea de 1,8 m, înălțimea de 2,2 m și greutatea totală de 12 tone este vorba de cel mai mare ametist, care a fost descoperit vreodată. Poate fi văzut într-un muzeu din China.

Ametistul ca parte a bijuteriilor

Datorită frumoaselor sale nuanțe, durității și posibilității de șlefuire și totodată și semnificației, ametistul este și parte îndrăgită a bijuteriilor. Merită a fi menționate de exemplu cerceii, brățările, colierele sau pandantivele din ametist.

Cum să purtăm bijuteriile din ametist?

  • Ametistul este recomandat a fi purtat în apropierea inimii, ceea ce este în cazul colierelor.
  • Pentru a profita la maxim de efectele sale, ar trebui să fie purtat la mâna nedominantă.
  • Dacă îl veți purta la mâna dominantă, reușiți să transmiteți efectele asupra altcuiva.
  • Efectele ametistului sunt afectate și în funcție de direcția vârfului – atunci când îl îndreptați spre voi, puteți beneficia din puterile sale.
  • Când piatra de ametist, resp. vârful lui, îndreptați spre altcineva, își pierde din sens.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE

Scroll to Top