Alergia la bijuterii: Cum se manifestă și cum să o prevenim?

Vă chinuie alergia la bijuterii?
Facebook
LinkedIn

În loc de înfrumusețarea dorită, dermatită neplăcută sau eczeme? Alergia la bijuterii nu este neobișnuită. Dacă bijuteria preferată vă provoacă un disconfort însoțit de mâncărimi și roșeață în punctul de contact cu pielea, probabil că și dumneavoastră suferiți de ea. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui să vă luați adio de la purtarea acestor accesorii. Vă vom sfătui cum să recunoașteți o reacție alergică, ce metale o pot provoca și cum să preveniți astfel de neplăceri.

Conținutul articolului

Alergia la bijuterii: cele mai frecvente simptome

O reacție alergică se manifestă, de obicei, pe piele, în punctul de contact cu bijuteria. Aceasta se manifestă cel mai adesea pe lobul urechii, pe degete sau în zona gâtului. Simptomele comune ale alergiei la bijuterii sunt următoarele:

  • erupții cutanate/eczeme
  • mâncărime
  • umflături pe piele
  • roșeață
  • pete uscate pe piele
  • creșterea temperaturii zonei iritate
  • vezicule umplute cu lichid
Mâncărimea la locul afectat este un simptom comun al alergiei la bijuterii.

Ce metale provoacă alergii la bijuterii?

O reacție neplăcută a pielii se manifestă adesea ca o alergie la podoabe. Cu toate acestea, bijuteriile dvs. preferate aurii sau argintii pot provoca, de asemenea, o alergie. În marea majoritate a cazurilor, nu metalul prețios în sine se află în spatele acesteia, ci aditivii care sunt adăugați bijuteriilor pentru a le întări, pentru a obține puritatea sau culoarea dorită. Cel mai frecvent este nichelul, care este utilizat în principal în bijuteriile din argint, dar și aurul alb este aliat cu acesta. Cu toate acestea, o reacție alergică poate fi cauzată și de un adaos de cobalt sau de crom. Dacă vă plac bijuteriile din aur roz, trebuie să știți că frumoasa sa culoare se obține prin alierea cu cupru, care poate provoca, de asemenea, iritații.

Cum să prevenim reacțiile alergice?

Alergia la metale persistă, de obicei, pe tot parcursul vieții, deși în unele perioade simptomele pot fi mai intense. Dar, în alte momente, abia dacă le simțiți. În orice caz, cel mai important lucru este să aflați ce metal vă provoacă reacția alergică. Vă poate ajuta în acest sens un imunoalergolog, care va efectua testele necesare și, de asemenea, vă va instrui cu privire la modul în care să evitați alergenul în viața de zi cu zi. Alergia la nichel este cea mai frecvent confirmată alergie, afectând între 12 și 15% dintre femei.

Cu toate acestea, chiar și o alergie confirmată la unul dintre aceste metale nu înseamnă neapărat că trebuie să renunțați complet la purtarea de bijuterii. Avem câteva sfaturi utile despre cum să preveniți reacțiile alergice neplăcute.

Alegeți bijuterii de calitate

Atunci când cumpărați bijuterii, verificați întotdeauna compoziția acestora. Un comerciant de încredere ar trebui să vă poată spune ce impurități metalice conțin podoabele sau bijuteriile metalice oferite. Acest lucru vă va ajuta să evitați orice neplăceri ulterioare.

Există multe metale frumoase care este foarte puțin probabil să vă provoace dificultăți atunci când sunt purtate. De exemplu, aurul alb aliat cu argint sau aurul galben clasic sunt populare, dar ar trebui să aibă cel puțin 14, de preferință 18 carate. Bijuteriile din oțel chirurgical sunt deosebit de populare. Platina este, de asemenea, o certitudine absolută, care este populară pentru cerceii pentru copii, de exemplu. Dacă suferiți de o alergie la nichel, argintul sterling cu marcajul 925 poate fi, de asemenea, o alegere bună pentru voi. Cu toate acestea, el conține de obicei un amestec de cupru, așa că persoanele cu alergie la acest metal ar trebui să-l evite.

Alegeți placarea bijuteriilor

Dacă aveți deja în caseta de bijuterii un accesoriu care vă face probleme, nu trebuie neapărat să vă despărțiți de el. O posibilă soluție este așa-numita placare. Mai ales dacă este vorba de o verighetă, o verighetă sau alte bijuterii prețioase, încercați neapărat să apelați la un bijutier bun. Acesta va evalua dacă este posibil să vă îmbrace bijuteriile cu un strat de metal hipoalergenic – rodiul este cel mai des folosit. Cu toate acestea, stratul subțire de metal se va uza treptat odată cu uzura, astfel încât este posibil ca acest proces să fie necesar să fie repetat în viitor.

Măsuri de protecție

Cel mai sigur mod de a evita alergiile la bijuterii este să evitați complet bijuteriile care conțin metalul problematic. Dacă reacția dvs. este doar foarte ușoară, s-ar putea să vă fie de ajutor unele dintre următoarele sfaturi:

  • obțineți capace speciale de plastic pentru șuruburile de cercei
  • pudrați pielea care vine în contact cu bijuteriile
  • purtați bijuterii doar pentru perioade de timp inevitabil de lungi
  • evitați să purtați bijuterii în timpul activităților fizice intense, deoarece umiditatea crește iritarea.

Cum să faci față unei reacții alergice

Dacă, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, nu reușiți să evitați o iritație neplăcută și dacă alergia la bijuterii se manifestă local pe piele, procedați după cum urmează:

  • îndepărtați imediat bijuteriile care v-au provocat iritații
  • folosiți compresa rece – frigul va ameliora mâncărimea și va reduce umflarea
  • aplicați o cremă sau o loțiune calmantă pe pielea iritată
  • hidratează regulat zona afectată pentru a ajuta la recuperarea după alergia la bijuterii

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE

Scroll to Top