- Părerile, despre la care mână se poartă verigheta, diferă într-o oarecare măsură.
- Răspunsuri legate de mâna la care se poartă verigheta, pot fi căutate în istoria îndepărtată - la anticii Egipteni și Romani.
- Astăzi, verighetele sunt semnul fidelității, al iubirii infinite și a porții către o nouă viață.
Conținutul articolului
Verigheta a devenit de-a lungul deceniilor o parte atât de indispensabilă a nunților și a căsniciilor, încât puțini se mai gândesc la adevărata semnificație. În spatele originii, însă, stau povești și superstiții interesante. Și fie că le credeți sau nu, au ceva adevăr. Bineînțeles, dezvăluie și răspunsul la întrebarea, la care mână se poartă verigheta.
Vă puteți imagina în zilele noastre o nuntă fără verighete? Presupunem, că probabil nu. Pe de altă parte, v-ați gândi la semnificația ei, atunci când o cumpărați? Sau mai degrabă ați observa design-ul, eventual materialul, din care este fabricată? Semnificația verighetei ar merge probabil în altă zonă, așa e? Verigheta este percepută astăzi așa, încât pur și simplu o cumpărăm ca unul dintre lucrurile obișnuite la nuntă. Dar ascunde mult mai multe.
Vergigheta și istoria ei
După istoria verighetei ar trebui să plecăm spre Egiptul antic și Roma. Tocmai de acolo provin primele explicații despre verighete. Chiar și egiptenii din acea vreme credeau, că cercul de pe deget reprezintă o iubire nemuritoare și veșnică. La vremea respectivă nu era vorbă de așa verighete, cum le cunoaștem astăzi. Era vorba de inele simple fabricate de exemplu din plante.
Vena, care duce direct la inimă
Vechii egipteni, împreună cu romanii, credeau că, prin al patrulea deget de pe mâna stângă, trece vena, care duce direct la inimă. O numeau Vena Amoris. Începuturile faptului, la care mână se poartă verigheta, poate fi căutată așadar tocmai în ipoteza menționată.
Verigheta - simbolul prosperității
Încrederea în sine exagerată ar putea duce la convingerea că, cu bijuteriile aurii, eventual alte produse scumpe, cineva poate fi cumpărat, resp. deținut. Ei bine, cândva era într-adevăr așa. De exemplu, la Roma, verighetele nu au fost întotdeauna simbolul unei iubiri veșnice și nemuritoare. O perioadă au servit ca simbol al prosperității. În cazul în care o femeie avea o verighetă pe mână, însemna că este logodită – că cineva o deține. Cel mai adesea era vorba de verighete din bronz sau fier.
La care mână se poartă astăzi verigheta?
Și în ciuda faptului, că știința avansată alături de medicină au respins orice superstiție despre așa numita Vena Amoris, și astăzi continuă în ideea, cum era cândva. Așadar, când vine vorba, la care mână se poartă verigheta, atunci și în prezent este valabil, că la stânga. Nu este, însă, o regulă, pe care trebuie să o și respectați. În multe țări se obișnuiește să fie purtată la mâna dreaptă. Și în plus, la mâna dreaptă o preferă de exemplu și stângacii.
De ce la mâna stângă?
În afară de simbolismul înrădăcinat în Vena Amoris, putem explica faptul că, unde se poartă verigheta și prin alte moduri. Unii oameni văd motivația purtării verighetei la mâna stângă, sub altă formă. Deoarece mâna stângă este mai aproape de inimă, consideră că, verigheta aparține tocmai de mâna stângă.
Verigheta ca semn al iubirii infinite și a porții spre o nouă viață
Prin urmare, părerile despre la care mână se poartă verigheta, pot fi diferite. Ceea ce este totuși adevărat, este realitate, că verigheta ar trebuie să fie semnul iubirii infinite. Reiese din forma sa – cercul, care nu are capăt. Și în plus, este considerată de mulți și ca o poartă spre o nouă viață – ce simbolizează interiorul ei.