Bijuterii placate cu aur: Prin îngrijirea corectă le veți prelungi durata de viață

Aflați cum să îngrijiți bijuteriile placate cu aur
Facebook
LinkedIn

Nu tot ce strălucește este aur. Bijuteriile placate cu aur strălucesc cu adevărat fără a se putea distinge de bijuteriile din metal prețios. Problema este că acestea încetează să mai strălucească puțin mai devreme decât cele prețioase și, în timp, seamănă mai degrabă cu un suvenir de la un târg decât cu o bijuterie prețioasă. Pentru a le păstra strălucirea și aspectul frumos general cât mai mult timp posibil, trebuie să le îngrijiți corespunzător. Potrivit experților, bijuteriile placate cu aur ar trebui să reziste până la cinci ani fără semne de uzură dacă sunt tratate corespunzător.

Conținutul articolului

Aurirea și procesul de aurire

La latitudinile noastre, termenul de aurire a fost folosit și în legătură cu bijuteriile sau podoabele. Cu toate acestea, obiectele nemetalice, cum ar fi porțelanul, ceramica sau sticla, sunt de fapt supuse procesului de aurire. Metalele și, prin urmare, și bijuteriile de marcă sunt aurite.

Placarea cu aur este aplicarea unui strat foarte subțire de aur pe suprafața unui alt material, de obicei argint, oțel chirurgical sau aliaje de diferite metale. Meșteșugul auritului datează din antichitate, iar nașterea sa este legată de producția de obiecte liturgice și rituale. Stratul de aur de la suprafață face ca obiectele să pară mai prețioase și mai luxoase.

Placarea cu aur este procesul de aplicare a unui strat subțire de aur pe un alt material.

Metode de aurire

Aurirea propriu-zisă se realizează prin metode mecanice sau chimice. Placarea cu aur în foiță de aur este un proces mecanic prin care o folie de aur, cunoscută și sub numele de foiță de aur, este aplicată pe obiectul de bază. Apoi este șlefuit și întregul obiect este acoperit cu un strat protector de shellac.

Aurirea chimică utilizează reacții chimice și procese fizice. În trecut, se folosea așa-numita aurire la foc, dar a fost abandonată din cauza prezenței mercurului toxic. În prezent, procesul de aurire galvanică este cel mai utilizat, în care bijuteriile care urmează să fie aurite sunt scufundate ca catod într-o baie de aurire care conține o soluție de cianură de aur. Prin introducerea unui curent electric, un strat subțire de aur pur aderă la bijuterii.

De ce își pierd frumusețea bijuteriile placate cu aur?

Principalul motiv al uzurii rapide a bijuteriilor placate cu aur este stratul foarte subțire de aur de la suprafață. Stratul de metal prețios aplicat în timpul aurificării se măsoară în microni (o milionime de metru). În mod natural, obiectele subțiri sunt mai susceptibile la deteriorare decât cele groase. Acestea se zgârie mai ușor, își pierd strălucirea și au un aspect tern și uzat.

În unele cazuri, pătarea bijuteriilor placate cu aur poate fi cauzată de metalul de bază, care tinde să iasă treptat la suprafață și să păteze stratul de aur. De exemplu, alama este foarte reactivă și va sparge rapid placarea cu aur atunci când este scufundată în apă sărată sau în condiții de umiditate ridicată.

Cum se îngrijesc bijuteriile placate cu aur

În ciuda celor de mai sus, există proceduri relativ simple pentru a preveni zgârieturile și uzura accesoriilor de modă preferate. Acestea constau într-o abordare delicată și în depozitarea, purtarea și curățarea corespunzătoare a bijuteriilor placate cu aur.

Curățarea bijuteriilor placate cu aur

Experții recomandă ca bijuteriile placate cu aur sau podoabele să fie curățate temeinic cel puțin o dată la trei luni.

Amestecați apă caldă și detergent de vase sau săpun (nu antibacterian) într-un bol mic. Faceți o baie de câteva minute în bijuteriile dvs. și apoi curățați-le cu o cârpă moale, neabrazivă sau cu o cârpă din piele de căprioară care nu lasă scame.

Nu utilizați în niciun caz o cârpă de lustruit, care ar putea deteriora sau chiar îndepărta aurirea. De asemenea, evitați șervețelele de nas și șervețelele de hârtie, care vă vor zgâria cu ușurință bijuteriile.

Învățați cum să îngrijiți bijuteriile placate cu aur

Purtarea bijuteriilor placate cu aur

Regula de aur a purtării bijuteriilor placate cu aur este că bijuteriile trebuie să fie ultimul lucru pe care îl purtați și primul pe care îl scoateți sau îl puneți.

Pentru a preveni deteriorarea lanțurilor, inelelor sau brățărilor, protejați-le de contactul cu apa. Puneți-le deoparte nu numai înainte de a face duș, baie, înot, dar și înainte de a lucra cu produse de curățare și detergenți.

Evitați să purtați bijuterii în timpul activităților fizice și sportive intense. În afară de pericolul de deteriorare mecanică, acestea nu beneficiază de contactul cu transpirația voastră.

Protejați-vă bijuteriile și de produsele cosmetice folosite în mod obișnuit, parfum, fixativ, cremă, machiaj sau deodorant.

Depozitarea bijuteriilor placate cu aur

Depozitarea corectă a bijuteriilor placate cu aur este cel puțin la fel de importantă ca și curățarea corectă.

Este recomandabil să depozitați fiecare bijuterie placată cu aur într-o pungă, o cutie sau o cutie de bijuterii separată, astfel încât să nu se poată zgâria sau ciobi una pe alta.

Depozitarea într-un loc întunecat, uscat și la temperatură normală este ideală. Umiditatea și temperaturile ridicate pot cauza întunecarea treptată a cerceilor placați cu aur, inelelor sau a altor bijuterii placate cu aur preferate.

Cu o îngrijire adecvată, bijuteriile placate cu aur vor rămâne strălucitoare și strălucitoare pentru o perioadă lungă de timp.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE

Scroll to Top