Aveți acasă aur adevărat ? Testați-vă bijuteria

Verificați autenticitatea aurului cu ajutorul acestor sfaturi simple
Facebook
LinkedIn

Aurul este una dintre cele mai valoroase și mai căutate mărfuri de pe planetă. Este considerat un simbol al statutului, al puterii, al bogăției și al nemuririi. Are un aspect luxos, este ușor de prelucrat, nu poluează, nu ruginește, este extrem de dificil de exploatat, iar depozitele sale sunt foarte rare. Tocmai din cauza valorii sale ridicate, imitațiile au apărut pe piață din timpuri imemoriale. Bijuteriile ieftine pot fi, în cel mai bun caz, placate cu aur sau, în cel mai rău caz, împărtășesc doar culoarea metalului prețios. Aveți și voi acasă o piesă de care vă îndoiți? Îți spunem noi cum să deosebești aurul adevărat de cel fals.

Conținutul articolului

Ce este considerat aur adevărat?

Pentru început, este important de reținut că nici măcar bijuteriile din aur adevărat nu sunt fabricate din aur pur. Acest metal prețios este extrem de moale și maleabil, nepotrivit pentru fabricarea bijuteriilor. Prin urmare, industria bijuteriilor folosește un amestec de aur și alte metale pentru a crește duritatea și durabilitatea materialului. Cele mai comune sunt platina, paladiul, zincul, argintul sau cuprul. Aurul de orez are 24 de carate. Conform majorității standardelor internaționale, orice lucru cu mai puțin de 10 carate de aur (mai puțin de 41,7%) este considerat aur fals.

Aveți acasă aur adevărat?

Verificați marcajul distinctiv

Marcajul se găsește cel mai adesea în locuri mai puțin vizibile ale bijuteriilor, de exemplu, în interiorul unui inel sau pe închizătorul unei brățări sau al unui colier.

Marcarea distinctivă a aurului

Fiecare bijuterie din aur ca cărei greutate depășește 0,5 g trebuie să poarte o marcă care să indice puritatea aurului. În funcție de sistemul de clasificare utilizat, marcajul poate indica o cifră din trei cifre sau numărul de carate. Aurul pur este de 24 de carate (marcajul 24k) și de puritate 999/1 000 (marcajul 999). Cel mai probabil veți găsi pe bijuteriile Dvs. din aur o indicație 585 (14 carate) sau 750 (18 carate). Cu toate acestea, toate următoarele marcaje dovedesc autenticitatea aurului:

  • în sistemul de carate: 14k, 15k, 18k, 20k, 21k, 22k, 23k, 24k
  • în sistemul de puritate milesimal: 585, 625, 750, 834, 875, 916, 958, 999

Alte semne distinctive

Ați găsit pe bijuterie o altă marcă distinctivă? Încercați să aflați ce înseamnă acest marcaj. Bijutierii folosesc sisteme de marcare consacrate care vă pot spune multe despre bijuteriile dumneavoastră. Mai jos sunt prezentate cele mai des folosite mărci de marcaj care nu se aplică bijuteriilor din aur:

  • numerele 800, 925, 950 – marcarea argintului
  • GP – bijuterie placată cu aur
  • GF – bijuterii umplute cu aur
  • GE – bijuterii galvanizate cu aur
  • GEP – bijuterie placată cu aur prin galvanizare
  • HGP – bijuterie puternic placată cu aur
  • HEG – bijuterii placate cu aur greu

Lipsă semn distinctiv

Dacă semnul distinctiv pe bijuteriile lipsește, este posibil să nu fie neapărat aur fals. Marcajul a fost introdus treptat în diferite țări începând cu anii 50. Prin urmare, este posibil ca bijuteriile mai vechi să nu aibă o marcă de timbru.

Testați aurul cu un magnet

Pentru acest test veți avea nevoie de un magnet suficient de puternic pentru a atrage chiar și amestecuri metalice. Așezați-l în apropierea bijuteriilor și observați reacția. Aurul adevărat nu este magnetic, deci nu va fi atras de un magnet. Dacă observați o reacție, cel mai probabil este vorba de aur fals sau imitație de metal prețios.

Testul magnetic este doar parțial fiabil. Dacă magnetul nu vă atrage bijuteriile, nu este garantat că este vorba de aur adevărat. Există și alte metale nemagnetice care sunt folosite pentru a face bijuterii. Unele dintre cele mai populare includ oțelul chirurgical.

Aur adevărat vs. aur fals

Testați aurul cu oțet

Aurul este un metal stabil, care nu reacționează în contact cu substanțele utilizate în mod obișnuit. Pentru a testa cu oțet, așezați bijuteriile pe o suprafață plană. Cu ajutorul unui picurător, aplicați o cantitate mică de oțet pe o parte mai puțin vizibilă a bijuteriei, cum ar fi interiorul inelului. Lăsați să acționeze timp de 15 minute și verificați rezultatul. Aurul veritabil nu va reacționa în niciun fel în contact cu oțetul, în timp ce majoritatea metalelor își vor schimba vizibil culoarea.

Observați culoarea pielii voastre

Tocmai aurul adevărat nu reacționează nici măcar în contact cu transpirația sau sebumul. Dacă observați o decolorare mai pronunțată a pielii după ce vă scoateți inelul, colierul sau cerceii, probabil că nu este aur adevărat. Argintul poate lăsa urme negre pe piele, iar cuprul poate lăsa urme verzi. Rețineți, totuși, că bijuteriile din aur sunt fabricate dintr-un amestec de aur și alte metale. Chiar și aurul de 14 carate poate lăsa urme subtile pe piele. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie o colorație distinctivă.

Deși fiecare dintre metodele descrise mai sus vă va spune ceva despre bijuteriile dumneavoastră, niciuna dintre ele nu este 100% sigură. Așadar, dacă piesei Dvs. preferate îi lipsește o marcă și doriți să știți dacă este aur adevărat, vă recomandăm să o duceți la un bijutier.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE

Scroll to Top