- Pe lângă metalele prețioase, în producția de bijuterii se folosesc și lemnul, betonul și ceramica.
- Bijuteriile exclusive sunt realizate din meteoriți sau oase de dinozaur.
- Ca material în bijuterii, pot fi utilizate și părul uman, deșeurile reciclate sau cenușa.
În timp ce metalele prețioase, pietrele prețioase și perlele au fost o bază a designului de bijuterii de secole, creatorii caută inspirație pentru piesele lor în materiale mult mai creative. Creațiile lor sunt unice și oferă un nou nivel cu care unii purtători se potrivesc perfect. În rândurile următoare, vă vom prezenta câteva materiale neobișnuite în fabricarea bijuteriilor. Poate că unele dintre ele vor fi alegerea potrivită și pentru dumneavoastră.
Conținutul articolului
Bijuterii din porțelan
Avantajele porțelanului constau în duritatea, rezistența la căldură și durata lungă de viață. Și-a găsit aplicarea în bijuterii în secolul al XIX-lea. A servit drept „pânză” pentru portrete miniaturale, care au fost ulterior încorporate în bijuterii. Aplicațiile din porțelan pictat și glazurat sunt încă o parte populară a pandantivelor pentru femei, a cerceilor sau inelelor masive și astăzi.
Marca spaniolă Lladró folosește în mod creativ porțelan în colecțiile sale, care, pe lângă corpurile de iluminat și decorațiunile interioare, oferă și bijuterii din porțelan inspirate de simplitatea naturii.
Bijuterii din beton
Betonul este un material rece, dur, neutru și bine format, care este utilizat nu numai în construcții, ci și în bijuterii. Se realizează sub forma unui amestec de ciment, nisip sau agregate mai grosiere, apă și alți aditivi care îi conferă proprietățile dorite. Apoi, betonul este modelat prin turnare într-o matriță și este aplicat pe un suport, o bază sau bijuteria este tăiată direct din blocuri de beton parțial întărite.
De exemplu, brandul american Orbit folosește betonul pe deplin în colecțiile sale. Combinații de beton și metal apar în inelele, cerceii, colierele stratificate pentru femei și inelele care se poartă stratificat.
Bijuterii din lemn
Lemnul este un material ușor, plăcut la atingere, cald. Utilizarea sa în bijuterii are o lungă tradiție. Conform descoperirilor arheologice, lemnul a fost folosit pentru producția de bijuterii în antichitate și mai departe de-a lungul istoriei fabricării bijuteriilor. În secolul XXI, bijuteriile din lemn sunt considerate o operă de artă cu valoare adăugată. Designerii moderni experimentează cu o gamă largă de lemn, folosind practici sustenabile. Astfel, bijuteriile din lemn își au locul și în așa-numita slow fashion. Acestea sunt considerate atemporale și preferate de purtătorii care apreciază atractivitatea materialelor naturale.
De exemplu, marca Black Balloon folosește lemnul în colecțiile sale într-un mod inovator. Combină piesele sculptate manual cu aur de 18k pentru a crea coliere de damă rafinat prelucrate. Celebrități precum Katrina Kaif sau Ananya Panday au cedat și ele farmecului acestora.
Pietre prețioase originale în bijuterii
Pietrele prețioase sunt o parte tradițională a bijuteriilor. În timp ce diamantul, ametistul sau rubinul nu ne surprind, unii designeri merg mult mai departe și folosesc pietre prețioase cu o poveste a cărei atracție depășește cu mult aspectul lor.
Oase de dinozaur
Dinozaurii fascinează omenirea de ani de zile. Din povestea lor profită unii designeri isteți, care, prin măcinarea și lustruirea oaselor de dinozaur, au creat un material unic pentru bijuterii. Când un os devine fosilizat, unele dintre celulele sale sunt înlocuite cu minerale, cel mai adesea agat colorat. Acest lucru creează modele naturale fascinante și bijuterii unice. Acestea sunt oferite în colecțiile lor, de cele mai multe ori de mărci de bijuterii mici și inovatoare, sau astfel de piese sunt realizate la comandă în funcție de cerințele clientului.
Rhodochrositul
Rhodochrositul mineral mai puțin cunoscut are o culoare roz frumoasă în forma sa pură. Este exploatat în principal în America, dar și în Africa sau Rusia. Esoterismul îl asociază cu emoții precum compasiunea, iubirea, bucuria și o abordare pozitivă a vieții. În bijuterii, este utilizat în combinație cu metale prețioase cel mai adesea în producția de inele sigilare masive. Ele sunt cunoscute mai ales de brandul de designer american Legier.
Meteoriți
Bijuteriile din meteoriți au o valoare literalmente nepământeană, care îi fascinează pe mulți. Compoziția meteoriților poate varia considerabil. Meteoriții de fier sunt cei mai utilizați în bijuterii, reprezentând aproximativ 6% din toate resturile spațiale care cad pe Pământ. Acestea sunt caracterizate de o textură interesantă, care se formează prin răcirea lentă a fierului în spațiu. Bijutierii evidențiază aceste modele prin curățare, lustruire și soluții acide. Meteoriții prelucrați sunt apoi folosiți ca bază pentru cadrane de ceasuri și aplicații pentru inele sau butoni. Lucrul minunat despre meteoriți este că aceștia conțin adesea minerale pe care nu le cunoaștem pe pământ. Deoarece este un material rar, bijuteriile din meteoriți sunt realizate în cea mai mare parte doar la comandă.
Alte materiale neobișnuite în bijuterii
Creatorii de bijuterii sunt într-un fel artiști și nu există limite pentru creativitatea lor atunci când fac bijuterii. Aruncați o privire la tot ceea ce a apărut în ultimii ani ca parte a inelelor, pandantivelor, broșelor, brățărilor sau cerceilor pentru femei. Alte materiale neobișnuite folosite în bijuterii:
- părul unei persoane dragi,
- cenușa persoanei iubite decedate,
- suculente vii,
- lavă,
- materiale reciclate, cum ar fi cutii, sticle sau tuburi din roți de bicicletă,
- ammolite – cochilii curcubeu de moluște marine,
- chihlimbar cu resturi de insecte.