Glosar de bijuterii: termeni de bază pentru bijuterii cu definiții

Acesta este un glosar al celor mai importanți termeni din lumea bijuteriilor
Facebook
LinkedIn

Care este diferența dintre un briliant și un diamant? Ce este fațetarea și ce este gravura? Ce legătură există între carate și puritate? Pentru clientul obișnuit, care dorește doar să cumpere o bijuterie frumoasă sau o bijuterie de calitate, acest jargon al bijuteriilor ar putea să vă dea de furcă. Ca un prim ajutor, vă oferim un dicționar de bază al bijuteriilor și un glosar de bijuterii.

Conținutul articolului

Glosar de bijuterii…

…va fi deosebit de util în special atunci când alegeți și cumpărați bijuterii, astfel încât să știți ce puneți efectiv în coșul vostru.

A

Aur – metal nobil, galben, foarte maleabil, stabil. Ca termen de bijuterie, aurul se referă la un aliaj de aur pur și alte metale, deoarece aurul singur este prea moale pentru fabricarea bijuteriilor.

Aurul alb – un aliaj de aur pur cu alte metale care îi conferă rezistență și o culoare albă distinctivă. Zincul, argintul, paladiul sau nichelul sunt cele mai frecvent utilizate. În final, suprafața este acoperită cu straturi de rodiu.

Aurul galben un aliaj de aur pur cu cupru sau zinc.

Argintul un metal alb nobil, utilizat pe scară largă în industria electronică și în industria bijuteriilor.

Alamă – un aliaj de cupru și zinc, eventual cu un mic amestec de alte metale. Este utilizat la fabricarea bijuteriilor ca substitut al metalelor prețioase.

B

Briliantul forma tăieturii, care are 57 de fațete (fețe) împărțite după cum urmează:

  • o suprafață superioară,
  • 32 fațete superioare,
  • 24 fațete inferioare.

Aceasta este forma în care diamantele sunt cel mai des tăiate.

Bijuterie – o bijuterie, un obiect ornamental confecționat din metale prețioase și pietre prețioase. De regulă, se poartă pe corp sau pe haine.

C

Cârlig african – un cârlig conceput pentru fixarea cerceilor. Se folosește fără închidere sau siguranță împotriva căderii bijuteriilor. Este cel mai des folosit pentru cercei de tip pandantiv din categoria bijuterii.

Crystallized bijuterii care conțin cristale din atelierul Swarovski. Producția efectivă a bijuteriilor este realizată de un alt producător.

Cuprumetal nobil de culoare roșu-portocaliu. Se caracterizează prin conductivitate termică ridicată, ductilitate și rezistență la coroziune. În cazul bijuteriilor, este utilizat ca parte a aliajelor cu alte metale, inclusiv metale prețioase.

D

Diamant mineral, produs natural, piatră prețioasă. Un mineral extrem de dur, care este utilizat pe scară largă în industrie, pe lângă bijuterii. În industria bijuteriilor, se găsește cel mai adesea tăiat în formă de briliant.

F

Fațetare – ca termen de bijuterie, se referă la tehnica de fixare a unei pietre prețioase în metal.

Fermoar franțuzesc – o metodă de închidere a cerceilor în care întregul fermoar este ascuns în ureche sau pe partea din spate a lobului urechii.

Fixare cu brevet cel mai comun mod de închidere a cerceilor, care include un opritor pentru a preveni căderea bijuteriei.

G

Gravare – o tehnologie care creează o inscripție sau o imagine pe suprafața unei bijuterii prin îndepărtarea unei părți din material.

Lănțișor din oțel chirurgical

K

Karate (greutate) – o unitate de greutate folosită cel mai frecvent pentru diamante, pietre prețioase și perle. Un carat este egal cu 0,2 g.

Karate (puritate) – o unitate a purității unui metal prețios. Exprimă proporția de metal prețios dintr-un aliaj. Un carat înseamnă că metalul prețios reprezintă 1/24 din greutatea aliajului. Aurul pur de 24 de carate conține 99,99% metal prețios.

M

Metal prețios un metal nobil utilizat în bijuterii. Metalele prețioase sunt platina, aurul, argintul și cuprul.

Mandrin inelar un calibru special în formă de con pentru determinarea dimensiunii inelelor.

O

Oțel chirurgical – un tip de oțel inoxidabil care este cel mai frecvent utilizat în industria medicală și a bijuteriilor. Este antialergic, puternic și rezistent la zgârieturi. Se aplică la fabricarea bijuteriilor calitative ca substitut pentru aur sau argint.

P

Podoabele – bijuterii care nu sunt confecționate din metale prețioase. Cel mai adesea ne întâlnim cu bijuterii din metal, sticlă, piele, lemn sau textile.

Perla – este singura piatră prețioasă creată de un animal, peștele perlă. Este un obiect dur și rotund care se găsește foarte rar în natură. Majoritatea perlelor folosite în bijuterii provin din crescătorii artificiale de stridii.

Perla este singura piatră prețioasă care este creată de un animal

Piercing – străpungerea unei părți a corpului din motive estetice pentru a purta bijuterii.

Placare cu argint – aplicarea unui strat subțire de argint pe bijuteriile confecționate dintr-un alt metal sau dintr-un aliaj de alte metale.

Placare cu rodiu – tratament de suprafață antioxidant. Aplicarea unui metal foarte prețios – rodiu – pe suprafața din argint sau a bijuteriilor din aur. Are rolul de a proteja argintul de pierderea culorii și a luciu. Prin placarea cu rodiu a aurului se obține aurul alb.

Placare cu aur – aplicarea unui strat subțire de aur pe bijuteriile confecționate dintr-un alt metal sau dintr-un aliaj de alte metale. Tehnica de realizare a bijuteriilor placate cu aur.

Puritate o măsură a purității unui metal prețios (cel mai frecvent argint, aur și platină). Este dat ca fiind conținutul relativ de metal prețios dintr-un aliaj, în miimi. Astfel, un metal pur are o puritate de 1 000/ 1 000.

R

Rodiu cel mai scump metal prețios de culoare alb-argintie, caracterizat printr-o duritate extraordinară. Este utilizat pentru finisarea argintului și pentru a produce aur alb.

Ș

Ștanțare o marcă oficială aplicată pe obiectele fabricate din metale prețioase:

  • aur,
  • argint,
  • platina.

Șurub cel mai comun mod de a fixa cerceii mici. Un băț subțire și drept este trecut prin ureche, pe care se pune un pandantiv pentru a împiedica bijuteria să cadă din ureche.

T

Tijă de cercel – o componentă a unui cercel, o tijă de metal care se introduce într-o gaură din lobul urechii.

Titan un metal ușor, rezistent, antialergic, cu aspect de oțel, utilizat la fabricarea ceasurilor de mână și a pieselor de bijuterie.

W

Wolframul un metal puternic, extrem de durabil, care este utilizat sub formă de carbură de tungsten pentru fabricarea de bijuterii, cel mai adesea coliere pentru femei și verighete.

Z

Zirconiul o alternativă la diamant produsă pe cale sintetică. O piatră cu o claritate excepțională, duritate ridicată, durată de viață lungă și preț scăzut, care este unul dintre cei mai buni înlocuitori de diamant folosiți în bijuterii.

Utilizați un glosar de bijuterii

Este ușor pentru producătorii și vânzătorii de bijuterii să uite că utilizatorii obișnuiți nu cunosc jargonul lor de rutină. Folosiți un glosar de bijuterii pentru a citi cu înțelegere descrierile bijuteriilor, astfel încât să puteți lua decizia de cumpărare corectă.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

CELE MAI NOI ARTICOLE