- Tantalumul se remarcă printre metalele prețioase prin duritatea sa incomparabil de mare.
- Bijuteriile din tantal sunt o noutate, dar materialul este utilizat în mod obișnuit în industria aerospațială, electronică și chirurgicală.
- Inelele din tantal, în special cele de nuntă, se bucură de cea mai mare popularitate.
Elegant, modern până la punctul de a fi neconvențional, misterios și curat. Tantalumul și-a făcut de curând un nume în industria bijuteriilor, dar este deja foarte popular nu doar în segmentul masculin. Bijuteriile din tantal sunt o alegere potrivită pentru oricine dorește să iasă în evidență și nu se teme să experimenteze. Durabilitatea și longevitatea sa ridicată îl predestinează drept un metal prețios potrivit pentru realizarea verighetelor. Ai chef să spui „da” într-un mod original? În acest caz, lăsați dragostea voastră să se înmulțească mai mult decât tantalul!
Conținutul articolului
Ce este tantalul?
Tantalumul este un nou venit în industria bijuteriilor și este rar întâlnit în magazinele de bijuterii. Cu toate acestea, i se atribuie denumirea măgulitoare de „material al viitorului„. Este un metal prețios de o culoare bogată albastru-gri, care se caracterizează printr-o bună stabilitate. Datorită durabilității sale ridicate, este utilizat în mod obișnuit în construcția de avioane și instrumente chirurgicale, dar este indispensabil și în electronică. Este folosit la fabricarea condensatorilor pentru smartphone-uri și calculatoare. În domeniul bijuteriilor, este deosebit de popular în fabricarea inelelor, în special a verighetelor de nuntă, care se așteaptă să fie extrem de durabile.
De interes: Tantalul a fost descoperit în secolul al XIX-lea de către un chimist suedez și denumit după regele mitic grec Tantalus. Este cel mai abundent în Australia și America de Sud și se estimează că resursele sale adăugate se vor epuiza în următorii 50 de ani.
Cele mai importante proprietăți ale tantalului
- rezistență ridicată la coroziune
- rezistență ridicată la căldură
- rezistență ridicată la zgârieturi și deformări
- duritate și rezistență ridicată
- stabilitate chimică ridicată (nu reacționează la majoritatea substanțelor chimice, nu se dizolvă în acid)
Tantalul în bijuterii
Așa cum am menționat deja, tantalul este o noutate în industria bijuteriilor și este considerat un netradițional sau alternativ metal prețios .
Cum arată bijuteriile din tantal?
În forma sa naturală, tantalul este de un frumos gri, cu o nuanță albăstruie. În cazul bijuteriilor, însă, pe suprafață se aplică de obicei o glazură ceramică, ceea ce îi conferă un aspect negru mat. Bijuteriile din tantal au un aspect elegant și modern, evocând tăria și soliditatea. Acestea își păstrează aspectul original timp de mulți ani sau chiar decenii.
Principalele avantaje ale bijuteriilor din tantal
Tantalul este un metal hipoalergenic și este potrivit și pentru persoanele cu pielea extrem de sensibilă. Este foarte stabil și, practic, nu emite alergeni pe suprafața sa. Prin urmare, reacțiile alergice practic nu apar atunci când se poartă bijuterii din tantal. Datorită durabilității, durității și stabilității chimice a tantalului, bijuteriile realizate din acest metal sunt potrivite pentru purtarea zilnică, unde își păstrează aspectul frumos pentru o perioadă lungă de timp. Acestea sunt rezistente la zgârieturi, la deformare și la influența umidității sau a agenților de curățare obișnuiți. În comparație cu alte metale, are un preț accesibil. Durabilitatea sa îl face potrivit pentru persoanele cu un stil de viață activ și pentru bijuteriile care se așteaptă să dureze mult timp.
De interes: Tantalul este caracterizat de o duritate de 6,5 pe scara Mohs. În schimb, aurul, de exemplu, are o duritate de 2-3, iar platina are o duritate de 4-4,5 pe scara Mohs.
Îngrijirea bijuteriilor din tantal
Bijuteriile din tantal nu necesită nicio îngrijire specială. Nu își schimbă culoarea, așa că nu este necesară o lustruire mai pretențioasă. Nici vizitele regulate la bijutier nu sunt necesare. Acestea au nevoie doar de o curățare normală cu apă călduță, o cârpă moale și, eventual, un detergent neabraziv, cum ar fi săpunul. Formele mai complicate pot necesita o curățare mai amănunțită din când în când, de exemplu, folosind o periuță de dinți.