- Cel mai mare consumator de diamante sunt Statele Unite ale Americii.
- Un rubin calitativ este mai scump decât un diamant de dimensiuni similare.
- Aproape 10 miliarde de tone de aur sunt îngropate în oceane.
Bijuteriile crează parte importantă a țintelor. În trecut, însă, aveau cu totul altă funcție. Unele țări foloseau bijuteriile pentru a plăti zestrea, alte iar pentru îndepărtarea răului, altei ca exprimarea statutului în societate.
Conținutul articolului
Atracții despre bijuterii
Oricare ar fi motivul pentru care purtați bijuterii, accesoriile de modă ca atare au sensul lor. Cunoașteți-le mai de aproape datorită acestor fapte interesante, despre care poate nu ați știut.
Cuvântul bijuterie provine din cuvântul francez „jouel“, ce înseamnă jucărie
Cuvântul bijuterie sau podoabă este derivat din cuvântul francez „jouel“, care se traduce ca jucărie. Este mai ales din motiv, că bijuteriile și le puteau permite în trecut doar oamenii bogați, care considerau bijuteria și diferitele accesorii ca jucării.
Aurul de 24 karate este suficient de moale pentru ca să fie îndoit cu mâinile
Prin urmare, la producția bijuteriilor aurii se folosește aurul în combinație cu alte metale – un astfel de aliaj devine semnificativ mai durabil. Bijuteriile din aur sunt considerate în bijuterii ca fiind cea mai preferată alegere, care nu provoacă reacții alergice. La multe medicamente aurul lichid se folosește la tratarea artritei reumatoide.
Interesant este faptul, că aurul se află pe toate cele 7 continente, în timp ce până la 80% din aur încă nu este extras.

Rubinul și safirul sunt aceleași pietre
Ați văzut vreodată un rubin și un safir unul lângă celălalt? În ciuda faptului că au o culoare complet diferită, este vorba practic de aceleași pietre create din același mineral corindon. Diferența este doar în colorit. În timp ce safirul are culoarea albastră datorită conținutului de fier și titan, rubinul este roșu datorită unui conținut mai ridicat de crom. Ambele pietre frumoase se folosesc la fabricarea unor bijuterii uluitoare, ca de exemplu inelele, cerceii sau colierele.
Perlele sunt singura bijuterie organică
Ce înseamnă acest lucru? Că perlele sunt singura piatră prețioasă, care provin dintr-un animal viu.

Platina este mai valoroasă decât alte metale prețioase
Platina este mult mai valoroasă decât pare. Este chiar mai prețioasă ca celelalte metale scumpe. Producția anuală de platină, însă, este de 15 ori mai mică decât la aur și de 100 ori mai puțină decât la argint. Pentru producția bijuteriilor din platină se folosește 90 – 95% platină.
Ca cel mai mare diamant se consideră a fi Cullinan
Cel mai mare diamant, care a fost găsit vreodată, este cunoscut ca steaua lui David sau Cullinan I. A avut neobișnuitele 3 106,75 karate, iar până în prezent este cel mai mare diamant incolor șlefuit din lume. Cullinan a fost prezentat pentru prima dată Regelui Edward al VII-lea. În prezent face parte din bijuteriile coroanei Regatului Unit.
Bijuterii și alte fapte interesante
- Cea mai veche bijuterie cunoscută, care a fost găsită vreodată, este colierul de mărgele din melcii Nassarius.
- Diamantele nu sunt doar albe și pure. Pe piață găsiți piese colorate diferite. Culoarea diamantului se schimbă, însă, în funcție de compoziția sa chimică.
- Doar unul dintr-un milion de diamante extrase ajunge în bijuterii.
- Aurul pur are culoarea galbenă. Pentru producția bijuteriilor Rose Gold se folosește un aliaj de cupru cu aurul pur.
- Cel mai scump inel de logodnă l-a primit Mariah Carey de la James Parker. Inelul a costat 10 milioane de dolari. Totuși, cuplul nu s-a căsătorit niciodată.
- În unele culturi africane, bijuteriile precum cerceii sunt semn al bărbăției, priceperii și a puterii. În alte culturi, cerceii la bărbați sunt considerați feminizați.